updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Parlem amb Puigrodon i Fort abans de les eleccions a la FCH

  • Escrit per SERGI LALIGA
Josep Puigrodon i Jaume Fort, candidats a les eleccions Fotos: La Xarxa Josep Puigrodon i Jaume Fort, candidats a les eleccions

Aquest dissabte 18 de març, la Federació Catalana d’Handbol afronta una jornada històrica. Després dels 12 anys de mandat del sr. Tomàs Moral, la màxima institució de l’handbol català viurà unes eleccions que prometen marcar un punt d’inflexió.

L’elecció estarà entre dues candidatures: “Un Equip per l’Handbol Català”, encapçalada per l’igualadí Josep Puigrodon i “L’Handbol Som Tots”, presidida per Jaume Fort.

Josep Puigrodon: “Hem de fer de l’handbol una eina de projecció del nostre país”

El primer dels candidats és una opció d’experiència dins la Federació, després d’anys com a vicepresident de Tomàs Moral, es planteja com l’alternativa més continuadora de la línia actual. Al programa destaquen la seva voluntat "d"innovar des de la continuïtat", amb un equip que combina veterania i joventut.

Jaume Fort: “Ens presentem amb idees de canvi, canviar de gent per canviar la manera de fer”

L’altre candidat és un gran coneixedor de l’esport, tant a les pistes com a les oficines. Jaume Fort, exporter del Granollers, Teka i selecció espanyola d’handbol, i director esportiu del Mundial celebrat a Espanya l’any 2013, es postula com l’alternativa al mandat actual, "treballant per l'handbol tot generant il·lusió".

 


 

Des de CatHandbol, hem pogut parlar aquesta setmana –per separat però amb un mateix qüestionari– amb tots dos candidats per tal de poder conèixer quines són les seves principals intencions de cara a la jornada de demà. Aquí en teniu el resultat.

 

CatHandbol: Les eleccions del dissabte prometen ser un punt d’inflexió després dels 12 anys de mandat de Tomàs Moral. Quins considera els punts forts de la seva candidatura?

Puigrodon: Després de 12 anys de mandat de Tomàs Moral, nosaltres pretenem mantenir certs aspectes que tenen un bon funcionament, com l’aspecte econòmic. Els nostres punts forts, i principals eixos del canvi es concentren en potenciar el treball amb la base, recuperar el nivell de l’handbol femení i fer millor i més propera la relació amb els clubs d’arreu de Catalunya.

Jaume Fort: Nosaltres ens presentem amb idees de canvi, canviar de gent, per canviar la manera de fer, treballar de manera transparent i apropar-nos als clubs, per tal que aquests pugin fer més seva la federació. La combinació de tot plegat ha de portar a recuperar la il·lusió, i donar una mica més de visibilitat a l'handbol. De manera resumida és el que pretenem aconseguir amb aquesta candidatura

Quins creu que han estat els principals errors dels darrers anys? Com es pretenen solucionar?

Puigrodon: No crec que als darrers anys s’hagin comès errors, simplement hi ha hagut situacions heretades que s’han aconseguit solucionar o s’està en vies de fer-ho. L’aspecte econòmic és el que va quedar més afectat pel tema Guiera, que insisteixo no va originar la Junta sortint. Ara, hem estat funcionant bé i tenim la intenció de mantenir l’administració amb molta cura per garantir el futur de la FCH. Per la resta, no crec que haguem d’afrontar cap problema que pugui deixar la direcció actual.

Fort: Són situacions que es van donar al seu moment i que entenem que estan encarrilades o bé en vies de solució, per tant no s'haurien de tornar a produir. Nosaltres podem intentar reorganitzar i replantejar el que és la gestió dia a dia i la relació amb els clubs. Aquestes situacions que s'arrosseguen de fa temps, són una cosa que ha vingut donada i que s'ha acabat arribant fins on s'ha arribat. Pel que fa el tema de la reversió de Guiera amb l’ajuntament de Cerdanyola, quan s'arribi a un acord amb els bancs i es pugui liquidar l'hipoteca, serà una incògnita menys que hi haurà sobre la taula.

En alguns casos, diversos clubs s’han sentit allunyats de la FCH, o potser “afectats” per la jerarquia de la institució. Quina és la millor manera per relacionar-se amb els clubs des de la Federació?

Puigrodon: Des del nostre punt de vista, no creiem que els clubs estiguin allunyats de la Federació, simplement pensem que la relació no és tan propera com podria ser. Per tal de millorar aquesta situació, volem separar el territori català en diferents zones, on s’establirà un directiu de la candidatura. Cadascun dels directius tindrà la funció de coordinar l’acció entre FCH i clubs, així com de ser actiu en la relació amb les entitats de la zona on estigui situat.

Fort: Volem fer als clubs més partíceps de les decisions que es prenen dia a dia i donar una imatge més transparent, donant informació sobre com es mouen els recursos. Volem anar de la mà amb els clubs, picant portes i estant a prop seu. Quan hi hagi iniciatives de promoció, s'ha d'estar present, la FCH pot ajudar, pot ser no de manera directa amb ajudes econòmiques, però si de manera indirecta, cedint infraestructures. Volem situar la Federació com a facilitador per a poder fer més coses i poder donar als clubs un major accés a altres recursos.

Els darrers anys l’handbol femení està agafant pes al panorama nacional: equips a Divisió d’Honor, Plata, etc… No obstant això, segueix quedant força eclipsat pel masculí. Quines iniciatives es preveuen per l’handbol femení de cara als propers anys?

Puigrodon: És una cosa que ve de lluny, no podrem remediar-ho d’un dia per l’altre però gran part del nostre programa es basa en això, pretenem donar més imatge a les categories femenines. Tenim parlat amb un parell de cadenes de televisió l’emissió en directe de partits de la categoria de Divisió d’Honor Plata femenina, on tenim diversos equips. De manera conjunta, pretenem emetre, també, partits de la 1a Estatal Masculina. Així passaríem de tenir un partit a la setmana, que sol ser el de Barça o Granollers, a tenir-ne dos o tres cada cap de setmana a la televisió. L’streaming és una altra eina a tenir en compte, plantegem l’opció d’emissió en directe en alguns partits d’aquestes categories.

Fort: Tàcitament, la situació que tenim es que s'està treballant molt bé des de categories inferiors, però quan arribem a la categoria sènior, l’handbol femení català no arriba a tenir el pes específic que hauria de tenir veient una mica la trajectòria que arrosseguen les categories inferiors. Una possible mesura que plantegem aplicar és l’ampliació del grup de jugadores sèniors a seguir, creant una segona selecció, i donant més ressò a les activitats que es duguin a terme amb les seleccions femenines.

Encara amb la ressaca del CDE celebrat a Blanes, on es va aconseguir l’emissió en directe de 10 pistes de manera simultània, quins són els reptes tecnològics a batre de cara al futur?

Puigrodon: Més enllà de la retransmissió en directe de més de 100 partits per temporada, un dels principals punts de la nostra candidatura és la creació del Canal de l’Handbol Català, un punt de trobada on tots els clubs puguin dipositar els seus vídeos, tenir emissions en directe via streaming i tenir un espai audiovisual on mostrar-se a la resta. Les noves tecnologies no s’estan explotant del tot, hem de saber aprofitar-les, especialment l’Internet, i poder exprimir tot allò que ens puguin aportar.

Fort: Aquí creiem que hi ha un marge de millora important. S’ha d'aconseguir tenir una major visibilitat a les xarxes de televisió local, això per un costat, per l'altre plantegem des de la nostra candidatura, fer partits en streaming, mínim un partit a la setmana. No té perquè ser un partit sènior, volem emetre des de categories base fins a categories absolutes, especialment aquells partits que tinguin un component especial, com poden ser derbis o partits que suscitin rivalitat, fent així que se'n parli i hi hagi una major repercussió. Una altra possibilitat que plantegem d'aprofitar les noves tecnologies és a partir de la formació d'entrenadors i àrbitres. Intentarem indexar un contingut on-line per veure si això pot facilitar una millora en el percentatge de formació d'entrenadors i àrbitres

I després de l’èxit de les seleccions catalanes, com es pretén treballar amb l’handbol base?

Puigrodon: Funcionarà d’una manera similar a la de la relació amb els clubs. Els directius establerts a les zones del territori s’aproparan als clubs i a les escoles, on proposaran programes de tecnificació. Per altra banda, s’ha incorporat a la candidatura l’Emma Muntal una tècnica coneguda gairebé per tot l’handbol català per la seva bona feina, que es dedicarà única i exclusivament a la direcció i coordinació del treball amb la base.

Fort: Potser un dels debats que es pot obrir és quin volem que sigui l'objectiu amb aquest treball d'handbol base. Aquí hem de plantejar cap a on volem anar, quin ha de ser l'objectiu últim. Sobretot millorar la coordinació i col·laboració entre FCH - clubs on hi ha alguns desajustos que són relativament fàcils de solucionar. Un altre punt complex són els continguts de formació d’entrenaments entre Federació i clubs. Existeixen queixes recurrents dels clubs, especialment si just abans d'una competició important es fa un treball amb una càrrega física massa forta que als entrenadors no els hi acaba d'agradar. No obstant això, són coses que amb bona voluntat de totes les parts són perfectament reconduïbles.

Quina creu que és la millor manera per situar l’handbol al primer pla del panorama nacional?

Puigrodon: No hi ha una única eina per a convertir l’handbol en un esport de primer pla, es tracta de coordinar diferents accions per aconseguir-ho. Treballarem molt la promoció anant a les escoles de la mà dels clubs, incrementarem el suport a l’handbol femení desenvolupant un programa innovador, posarem més mitjans a disposició dels entrenador i àrbitres per què puguin formar-se i millorar en la seva tasca, estarem a prop dels clubs per escoltar-los i ajudar-los facilitant el seu dia a dia, i finalment la difusió, l’handbol ja no es veu sols per una pantalla analògica, sinó que Internet és el futur i es un dels principals projectes que posarem en marxa. Per resumir, hem d’aconseguir augmentar la quantitat de practicants/es, millorar la qualitat del nostre esport i aprofitar les noves tecnologies per promocionar-lo, així farem créixer l’handbol català.

Fort: Bàsicament, per aconseguir aquesta visibilitat hem d'intentar aconseguir més recursos per a poder fer més promoció, és molt important poder aconseguir nous practicants, trobar nens i nenes per poder augmentar la base, molts equips de territori han manifestat la seva preocupació en aquest sentit. Si podem augmentar els practicants, trobarem més qualitat, si podem augmentar la qualitat en tots els sentits, jugadors, entrenadors i arbitratge, podrem millorar la qualitat de la competició, si podem obtenir més recursos econòmics, podrem alleugerar la càrrega econòmica que sostenen els clubs, per un costat o altre, via tarifes arbitrals, sancions, costos de desplaçament. Tot el que sigui fer la vida dels clubs més lleugera, serà ben rebuda per que els clubs podrien destinar més recursos a tornejos, campus, promocions...


- Més informació de les dues candidatures a:
"Un equip per a l'handbol català" - www.unequipperalhandbolcatala.cat
"Handbol som tots" - www.handbolsomtots.cat

Entrevistes