updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Euro2018: Repassem les 12 seleccions que han passat el tall i les 4 eliminades

Cindric, l'estrella de la selecció amfitriona Foto: Uros Hocevar EHF Cindric, l'estrella de la selecció amfitriona

Des d'aquest divendres està en marxa la segona fase de l'Europeu de Croàcia, la "Main Round" amb 12 dels 16 equips classificats en dos grups de sis.

Repassem els equips que es jugaran el passi directe a les semifinals amb els punts acumulats de la primera fase.

MAIN ROUND - GRUP 1 (Zagreb)

SUÈCIA: Després d'un inici desastrós contra Islàndia (que van salvar tot i perdre a la segona meitat), s'han plantat sense fer massa soroll a la Main Round amb 4 punts. Única selecció amb dos jugadors al set ideal de la primera fase: el porter Mikael Appelgren (42% d'atuades) i el pivot Jesper Nielsen (10 gols).

FRANÇA: L'únic equip que ha sumat els sis punts possibles i gran favorita a tot. El partit més complicat va ser l'estrena, quan els de Didier Dinart van guanyar per la mínima a Noruega. El porter Vincent Gerard els dóna seguretat al darrere, i tenen en el blaugrana Dika Mem (al set ideal) al seu millor home amb atac amb 15 gols.

NORUEGA: Perdre per la mínima amb França és senyal d'haver arribat endollats a la cita i amb ganes de penjar-se una medalla. Tenen l'extrem dret Kristian Bjornsen, amb 21 gols, al set ideal.

CROÀCIA: Són els amfitrions i això els ajuda, però també els perjudica. Tenen un ambientàs a favor en cada partit, però en el darrer enfrontament de la primera fase amb Suècia es van veure superats de manera clara. 

BIELORRÚSSIA: Haver arribat a la segona fase ja és un èxit important per una selecció molt renovada. Molt destacable l'aportació i eficàcia del seu extrem esquerre Yuryknok.

SÈRBIA: Van "salvar els mobles" superant a Islàndia i classificant-se per la Main Round, però no sembla que puguin aspirar a més, tot i els gols de Petar Nenadic o l'extrem Nemanja Ilic.

MAIN ROUND - GRUP 2 (Varazdin)

MACEDÒNIA: La gran sorpresa del campionat és veure a Macedònia entrar primera del seu grup en un Main Round, i això que van perdre l'oportunitat de guanyar a falta de pocs segons a Alemanya (25-25). Es nota la mà del tècnic Raul González, i la veterania de Kiril Lazarov que sap que no només ha de fer gols.

ESPANYA: Un gran inici –amb golejada davant Txèquia i triomf solvent davant Hongria– va portar a una derrota clara davant Dinamarca. L'equip ha mostrat grans punts forts, però també febleses, i lesions com les de Julen Aguinagalde no ajuden.

DINAMARCA: Van començar superant clarament a Hongria, però en la segona jornada van caure contra tot pronòstic contra Txèquia. En el darrer partit van treure l'orgull per superar Espanya, però la classificació dels txecs els impedeix passar a la Main Round amb 4 punts.

ALEMANYA: Han passat de ronda amb dos empats. Van guanyar clarament a Montenegro, però després van fer taules amb Eslovènia i Macedònia. Vénen avisats, i segueixen sent aspirants a tot.

REPÚBLICA TXECA: Començar perdent de 17 gols contra Espanya i després classificar-se guanyant dos partits. Han convertit en herois al seu veterà porter Martin Galia (17 aturades contra Dinamarca), i el central Ondrej Zdrahala amb 25 gols (14 contra Hongria). Són l'altra gran sorpresa del campionat i sense res a perdre poden són un rival incòmode.

ESLOVÈNIA: Els de Veselin Vujovic passen amb només un punt (penalitzats per la derrota contra Macedònia) i sense massa marge d'error, però venen de golejar a Montenegro i tot i no tenir cap gran referent saben que poden guanyar a qualsevol.

ELS QUATRE ELIMINATS

S'han quedat fora d'aquesta lluita l'ISLÀNDIA del blaugrana Palmarsson que va començar molt fort guanyant el seu primer partit davant Suècia (24-26), però no va poder després ni amb Croàcia (22-29) ni amb Sèrbia (29-26). Una plantilla segurament massa justa els feia anar de més a menys en cada partit i en el torneig.

Segurament l'eliminació més previsible era la d'ÀUSTRIA, selecció que va perdre per la mínima (26-27) en la seva estrena davant Bielorrússia en el partit clau. Després cediria davant França (26-33) i Noruega (39-28).

MONTENEGRO s'ha quedat fora amb una dura derrota final davant Eslovènia, en un partit en el qual es jugaven encara el passi (19-28). van començar caient golejats davant Alemanya (32-19), per després estar a punt d'empatar davant Macedònia (28-29).

La gran decepció ha estat HONGRIA. En un grup en que tothom donava per fet que l'eliminada seria Txèquia, els magiars entrenats per Lubo Vranjes van perdre els dos primers partits davant Dinamarca (25-32) i Espanya (25-27) i arribaven en el partit decisiu amb nervis. Al davant es van trobar uns txecs sense res a perdre i amb la moral pels núvols després de derrotar Dinamarca, i van acabar cedint 27-33.

Entrevistes