updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Serà el Barça B l'últim campió de la Divisió de Plata actual?

Se'ns ha informat que a la propera Assemblea de la Real Federación Española de Balonmano, en nom dels clubs catalans, es portarà una proposta de reforma de les categories estatals. En aquesta proposta es planteja eliminar la Divisió d'Honor Plata –antiga Divisió d'Honor B, categoria autènticament ruïnosa i a la qual els equips catalans li han tingut especial terror i hi han renunciat sovint– per ajuntar-la amb l'actual Primera Estatal.

I és que a banda de ser ruïnosa, aquesta categoria ha anat perdent potencial degut a la crisi econòmica. Una crisi que afecta a tothom, però que encara la noten més els equips de fora de Catalunya que rebien bons ajuts d'institucions oficials i de bancs i caixes d'estalvi, i ja és ben sabut que ara mateix quasi tots aquests estan en situació crítica. El Barça B ha guanyat el títol de manera aclaparadora, i es diu que a part dels cinc o sis primers la resta no eren pas superiors a la majoria dels equips catalans de 1a Estatal.

Per això, es posarà sobre la taula aquesta proposta racionalista, que planteja fer 5 grups a tot l'Estat, retornant a un sistema semblant al que havia estat vigent des dels anys seixanta fins als vuitanta.

Sembla difícil que pugui ser aprovada enguany, però en tot cas en repassem les línies mestres:

Detalls de la Proposta
Ajuntar les actuals Divisió de Plata i la 1a Estatal
Fase regular: 80 equips, dividits en 5 grups de 16 equips distribuïts territorialment.
Els 16 equips de l'actual Divisió de Plata + els 56 de 1a Estatal + 6 que han baixat de 1a Estatal + els 2 millors classificats a la fase ascens a 1a Estatal que no hagin pujat.
2a fase: 16 equips. Vuitens i quarts de final, amb eliminatòria anada i tornada. S'hi classificarien els tres primers de cada grup i el millor quart.
Fase final: Top-4. Els dos finalistes pujarien a la Lliga ASOBAL.
Els dos últims de cada grup (un total de 10) perdrien la categoria.

Fem una mica de memòria

Recordem que les primeres competicions d'handbol a nivell estatal es jugaren entre l'any 1952 i 1957 en format de concentració entre els millors equips de les diferents regionals, i en format lliga van aparèixer la temporada 1958-59 amb la creació de la Divisió d'Honor, que a partir de la temporada 1990-91 es va passar a dir Lliga Asobal.

El primer campió de la Divisió d'Honor va ser el BM Granollers, equip que encara és el segon del palmarès amb 10 títols, per darrere del FC Barcelona que en té 18.

Ja dintre dels anys seixanta va començar a funcionar la Primera Divisió Estatal. Molts han estat els equips catalans que han jugat en aquesta categoria: el que enguany ha jugat més amunt (Barça B), els que hi han estat aquesta temporada (La Roca, Bordils, Sant Martí Adrianenc, Granollers B, Sant Esteve Sesrovires, Palautordera, Joventut Mataró, UE Sarrià, Montcada, OAR Gràcia, Esplugues, Vendrell i Gavà), altres en categories més baixes actualment (com, per exemple Sant Quirze, Pardinyes, Manyanet, Sant Cugat, GEiEG, Sant Fost, Molins, Parets o Cardedeu), i alguns ja desapareguts com Universitari, Premià, Santfeliuenc, Sícoris Lleida, Ripollet o La Canonja).

Durant els anys vuitanta hi havia quatre grups a tot Espanya per sota de la Divisió d'Honor. Després la temporada 1984-85 es va reduir a tres grups i la temporada 1985-86 a dos, fent que alguns equips catalans haguessin de renunciar per les fortes despeses dels desplaçaments.

Fins que la temporada 1994-95 es va crear per part de la RFEBM la Divisió d'Honor B, on han estat ben poquets els equips catalans que hi han jugat. Si no ens equivoquem Adrianenc, Manyanet, GEiEG, OAR Gràcia Sabadell i, aquesta temporada, Barcelona B. I per primer cop La Roca s'ha guanyat el dret de jugar-hi la temporada vinent.

El primer campió d'aquesta categoria, de la qual s'han jugat 18 temporades, va ser el Barakaldo, que ho ha estat tres vegades, igual que Alcobendas i Octavio Pilotes Posada de Vigo. Amb un títol hi ha Chapela, Naranco Oviedo, Altea, València, Algecires, Antequera, Toldeo, Sagunto i l'últim el Barça B.

Veurem si haurà estat l'últim de la història…

Entrevistes