updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Toni Gerona: "Crec que la temporada de la base del Barça ha estat d'excel·lent"

  • Escrit per ENTREVISTA DE JORDI GOMÀ

"Crec que jugadors de la base tindran espai al primer equip, però dubto que en siguin la majoria com al futbol" Toni Gerona

Entrenador del filial del Barça que ha acabat la temporada com a líder intractable de la Divisió de Plata Masculina, Toni Gerona encara té temps per molt més. És director tècnic de la base blaugrana, que enguany ha tingut uns resultats magnífics, i també col·labora en promocionar l'handbol a Irlanda. Avui parlem amb Toni Gerona.

Abans de començar, des de CatHandbol volem aprofitar per felicitar-te per l'excel·lent temporada del teu equip a Divisió d'Honor Plata, gairebé perfecta. Com valores aquesta temporada, i com has aconseguit que sembli fàcil el que és tant complicat?
Primer que rés agraïr-vos la felicitació i felicitar-vos per la iniciativa de difusió de l’handbol, cosa molt important i necessària!
La valoració de la temporada l’haig de fer desde l’agraïment a tota la gent que ha treballat per tal de què l’equip aconseguís els seus objectius, sobretot al grup de jugadors i al meu equip de treball, Pep, Ramón, Francesc i Maurici, sense els quals això hagués estat impossible. La clau per a què hagi semblat fàcil (i no ho ha estat gens) ha estat que tothom ha entès el seu rol dins de l’equip i que a més, tothom cregués en aquest rol. Això ha estat fonamental per tal de què la gent senti com a propi cada petit èxit de qualsevol de l’equip. Quan tothom dins de l’equip se sent peça important del mateix, la maquinària rutlla molt millor, sense cap mena de dubte!

Des de fora, sobta que amb la superioritat que ha demostrat el Barça B, l'aportació del seus jugadors al primer equip encara sigui testimonial. Perquè és tant complicat aquest pas a l'ASOBAL?
Potser els jugadors han tingut menys aparicions públiques, és a dir, potser han jugat menys partits que altres anys, però a nivell d’entrenaments i participació en l’activitat diària del primer equip, estem molt contents d’haver aportat el nostre granet de sorra als èxits del primer equip.
Les dinàmiques dels equips en competició són molt importants i, en una lliga que s’ha decidit per un llançament de cop franc amb el rellotge a zero, canviar en algun moment aquesta dinàmica potser era perillós. Està clar que des de fora es veu tot més senzill, però el dia a dia d’un vestidor d’elit no és fàcil i cal tenir-ho tot controlat.

L'objectiu del bon treball de la base blaugrana és que, en un futur, la plantilla del primer equip estigui formada sobretot per jugadors de la casa, seguint l'exemple del futbol?
Malauradament això serà difícil. Sí que crec que alguns jugadors de la base actual tindran espai al primer equip, però dubto molt que en siguin la majoria, i per un tema prou clar: la base de la piràmide del futbol base és molt més gran que la que tenim en l’handbol, i ja no parlo del FCB, sinó en general. D’una quantitat molt gran de practicants, és més senzill que puguin sortir alguns jugadors “àptes” per al màxim rendiment en aquell esport. Malauradament, l’handbol a Barcelona i Catalunya no viu el seu millor moment, i si hi ha menys practicants, la qualitat també baixa.

Quins reptes et planteges, de cara a la temporada vinent, per un equip que en el seu segon any en aquesta categoria s'ha proclamat campió amb tanta autoritat?
El gran avantatge de portar un equip com aquest és que no tens temps d’acomodar-te amb els jugadors, ja que cada any hi ha 5 o 6 canvis dins de l’equip, és a dir, més d’ún 40% de la plantilla es canvia. Això et dona l’opció d’haver de treballar amb “nou” material, cosa que sempre és estimulant.  A més a més, durant la temporada ens hem deixat 5 punts, anem a veure si som capaços de millorar-ho!

Com valores la temporada de la base del Barça, en termes generals? Quins equips destacaries, per la feina feta i els objectius assolits?
Crec que aquesta temporada ha estat d’excel·lent, amb dos campionats d’Espanya, dos sotscampionats i un cadet de 1r any que queda tercer després de perdre la semifinal contra l’equip amfitrió i amb un pavelló ple a vessar (més de 2000 persones).
Tots els equips tenen els seus propis objectius més enllà dels que se’ls hi marca desde la Direcció Tècnica del club. No ens hem d’oblidar que tota la base del FCB només té com a sentit ajudar en allò que puguem al primer equip. Evidentment un jugador infantil té molt lluny aquest objectiu, però cal planificar i estructurar bé l’entrenament per a què, arribat el dia, aquest jugador tingui la formació necessària per fer-ho.
A partir d’aquí, cada equip té la personalitat i la forma de fer dels seus tècnics i això se’ns dubte és enriquidor per a la pròpia experiència del jugador.  No podria destacar a cap equip en concret, perquè penso que tots han arribat a un altíssim nivell competitiu.

"El que em decideix a acceptar el repte de col·laborar amb Irlanda ha estat veure el pla estratègic de desenvolupament d’handbol" Toni Gerona

Canviant de tema, com va sorgir la teva col·laboració amb l'handbol d'Irlanda, i en què consisteix? S'està donant a conèixer el nostre esport en unes illes on manen el futbol i el rugbi?
La meva col·laboració amb l’handbol irlandès sorgeix a partir d’una visita que fan a Barcelona abans de jugar un partit amistòs amb Andorra. Parlant amb el seu General Manager, Lucas O’Callaghan, em comenta que volen donar un pas en quan a la professionalització i estructuració de l’handbol al seu país i que voldrien comptar amb l’ajut d’algú amb experiència, i si a més porta el segell FCB, molt millor.
A partir d’aquí comencem a parlar de les possibles actuacions i el que em decideix a acceptar un repte com aquest ha estat veure el pla estratègic de desenvolupament d’handbol que tenen aquí. No es tracta només de contractar a un tècnic, sinó d’aspectes de formació a les escoles, formació amb els tècnics, plans transversals amb esports fortament arrelats com el Hurling o el Rugby, etc.
Ara estic a Dublin, on estem entrenant uns dies abans d’anar a Tel Aviv a jugar el Classificatori per l’Europeu 2014. És el primer cop que aquest país participarà amb un esdeveniment com aquest, i tot que sabem de la gran dificultat que comporta jugar amb seleccions professionals com Rumania, és un primer pas que han de donar per crear espectatives a tots els joves jugadors del país.
Pel que fa a la difusió de l’handbol d’aquí, malauradament hi ha pocs equips a Irlanda, i l’única lliga sènior que hi ha compta amb només 6 equips que juguen una lliga a 3 voltes. Cal canviar això, aconseguir més equips i que hi hagi més instal·lacions, perquè en un país on plou gairebé a diari, sobta saber que gairebé no hi ha pavellons, ja que tots els esports majoritaris del país es juguen a l’aire lliure.
De cara al proper estiu, estem treballant amb la possibilitat d’organitzar campus d’handbol-anglès. Els hi vaig dir que estava convençut que moltíssima gent del nostre país voldria venir a estudiar anglès a l’estiu i que si a més a més, els hi oferim la possibilitat de fer millores amb l’idioma, èxit segur!
De fet, a nivell personal, l’estar treballant amb ells, més enllà de participar en aquests esdeveniments internacionals, m’està ajudant a millorar el meu anglès!!!

A tall personal quin és el teu proper gran repte o objectiu? Potser fer el pas per entrenar a un equip ASOBAL?
El meu gran repte és seguir vinculat a l’esport que més m’agrada i tenir la possibilitat de participar amb activitats com la de la selecció irlandesa, la grabació de dvd’s pel mercat japonès o, com no, seguir gaudint dia a dia de la feina al FCB. El pas a un equip ASOBAL no me’l plantejo ara mateix, perquè al club on estic tinc la possibilitat de treballar amb tots els mitjants necessaris i propis d’un equip d’ASOBAL. Com a segon entrenador ja vaig guanyar una Champions League, una Lliga Asobal i una Copa del Rei amb el primer equip del FCB, així que si mai deixo el club, suposo que serà per entrenar fora d’Espanya.

Entrevistes