updated 6:35 AM CEST, Apr 1, 2017

Analitzem l'inèdit sistema de la fase de permanència a #1aCatH

Cerdanyola i Sarrià B són dos dels equips que han baixat a 2a Catalana Foto: Jordi Prades Cerdanyola i Sarrià B són dos dels equips que han baixat a 2a Catalana

Ja ha acabat la competició de la 1a Catalana, en la qual es posava en pràctica un sistema de competició, que no s'havia utilitzat mai pel que fa a la fase de permanència, i que volem analitzar, tal com vam dir en l'últim resum de la temporada i atenent a diverses peticions que hem rebut de diversos lectors.

Per començar, cal dir que aquest últims dies s'han donat alguns casos en altres esports on les competicions s'acaben disputant amb "play-off", que, com a mínim, fan pensar en si aquest sistema, que segurament dona més emoció, és del tot just quan estem parlant d'una competició de regularitat.
Parlem per exemple del cas del Girona que acaba de pujar a 1a Divisió de futbol, superant en la primera eliminatòria l'Eibar, que a la lliga li havia agafat 12 punts d'avantatge, i que s'havia quedat a només 1 punt de l'ascens directe. O el cas del Barça d'hoquei patins que va caure eliminat pel Reus, que a la lliga havia acabat a 25 punts de l'equip blaugrana. I en trobaríem més en altres esports...
Però ara volem entrar a analitzar com el que ha estat la fase de descens de la 1a Catalana d'handbol del qual n'hem rebut diversos comentaris de lectors fidels. Evidentment no pretenem fer-ne cap judici, ja que com diem al principi no sempre les competicions es decideixen de manera "justa", sinó que tot es decideix en base a sistemes de competició que els equips accepten i coneixen a l'inici de la temporada.

SISTEMA DE COMPETICIÓ DE 1a CATALANA

La 1a Catalana s'ha disputat en dues fases, com totes les competicions d'àmbit català 2021-22.

1a FASE

Hi havia 23 equips distribuïts es dos grups, un d'11 equips i l'altre de 12, que van acabar en aquest ordre:

GRUP A: PARETS, SANT LLORENÇ, ÈGARA, MARTORELL, BCN Sants, Sanes B, Sarrià B, Espanyol B, JH Mataró B, Banyoles B i Cerdanyola.

GRUP B: ESPLUGUES B, LA GARRIGA, VALLDOREIX, CORNELLÀ; Les Franqueses, Igualada, Lleida Pardinyes, OAR Gràcia B, Barberà, Poblenou B, Sant Joan Despí B, Sant Martí Adrianenc C

2a FASE

Els equips "de dalt" de la classificació (marcats en verd) van passar a disputar la fase d'ascens, arrossegant els punts aconseguits en la primera fase contra els equips implicats, en un sistema ben habitual i prou conegut. Al final la classificació tenia en compte només els punts aconseguits contra els equips que estaven lluitant pel mateix objectiu.

Els equips que van aconseguir l'anhelat ascens han estat l'Handbol Parets, La Garriga i l'Esplugues B.

Pel que fa a la lluita per la permanència apareix el "nou sistema". Anys enrere, en situacions semblants respecte al nombre d'equips per grup, el que s'havia fet era que els equips "del mig" (marcats en blau a dalt) passaven a disputar la Copa, mentre que els equips "de baix" (en vermell a dalt), passaven a disputar la fase de descens i, com en el cas de la fase d'ascens, arrossegant els punts aconseguits a la 1a fase. Això volia dir que tots els equips implicats s'acabaven enfrontant entre ells i es tenien en compte tots els resultats.

Aquesta temporada s'ha posat en pràctica un nou sistema en el qual els equips "del mig" d'un grup s'han ajuntat amb els "de baix" de l'altre grup, arrossegant els punts aconseguits a la 1a fase... però "perdent-se" en aquesta transició els punts aconseguits contra altres equips del seu grup que també han de lluitar pel mateix objectiu d'evitar el descens... però estan a l'altre grup.

Després de la segona fase van perdre la categoria Banyoles B, Sarrià B, Cerdanyola, Sant Martí Adrianenc C, i després de l'eliminatòria de descens entre els dos antepenúltims dels dos grups, ha baixat el Lleida Pardinyes.

Això vol dir que al Lleida Pardinyes (per citar l'últim equip que ha baixat), no se li han tingut en compte per al tram final els resultats que havia aconseguit contra Barberà, Poblenou B, Sant Joan Despí B i Sant Martí Adrianenc C, tot i que aquests equips lluitaven pel mateix objectiu... però ho feien a l'altre grup. I s'ha de dir que els lleidatans només havien cedit un punt dels 16 disputats contra aquests quatre equips, tres dels quals s'han salvat.

Seguint amb el cas del Lleida Pardinyes s'ha de dir que al llarg de la temporada s'ha enfrontat a 11 equips de fase de descens, i a 8 els supera en el còmput del doble enfrontament i només cedeix davant Igualada, Mataró B i Espanyol B (en aquest últim cas pels gols en pista contrària).

D'aquesta manera, com ja vam dir a l'últim resum, després dels partits de "play-off" entre els lleidatans i l'Espanyol B, el Lleida Pardinyes acaba baixant de categoria tot i que ha guanyat més partits que no pas ha perdut durant la temporada (14 guanyats, 3 empatats i 13 perduts). Un fet que possiblement és inèdit...

També s'ha parlat molt, entre els seguidors d'aquesta categoria, del fet que quan s'apropava el final de la 1a fase, molts equips van tenir l'opció de poder especular respecte a quin grup els anava millor anar, i això està clar que no acostuma a ser positiu per al desenvolupament d'una competició.

Per acabar de completar l'anàlisi, i que cadascú pugui treure les seves conclusions, hem agafat tots els resultats que han fet al llarg de la temporada, entre ells, els 15 equips que han lluitat pel descens (sense comptar-hi els partits que els havien enfrontat als que han disputat la fase d'ascens), i ens ha quedat això:

Equip

PJ

PG

PE

PP

PUNTS

COEFICIENT

LES FRANQUESES

20

16

1

3

33

1,65

IGUALADA

20

15

0

5

30

1,5

BCN SANTS

20

14

1

5

29

1,45

LLEIDA PARDINYES

22

13

3

6

29

1,32

OAR GRÀCIA B

20

13

0

7

26

1,3

SANES B

20

11

3

6

25

1,25

ESPANYOL B

22

11

4

7

26

1,18

SARRIÀ B

20

11

0

9

22

1,1

BARBERÀ

22

9

2

11

20

0,91

JH MATARÓ B

20

8

1

11

17

0,85

POBLENOU B

22

8

2

12

18

0,82

SANT JOAN DESPÍ B

22

7

2

13

16

0,73

BANYOLES B

20

6

0

14

12

0,6

CERDANYOLA

20

2

1

17

5

0,25

SANT MARTÍ ADR. C

22

2

0

22

4

0,18

Està clar que aquesta classificació no és "completa" perquè hi ha alguns equips que no han coincidit ni a la primera fase, ni a la segona. I com es pot veure hi ha equips que tenen més partits jugats que altres i per això hem calculat el coeficient.

Per agafar un altre exemple, es pot veure que també el Sarrià B, un altre dels equips que ha baixat, sembla "damnificat" per aquest sistema utilitzat.

Per acabar, comentar que aquest estudi l'hem fet amb tota la bona voluntat possible i sense cap mena de favoritisme ni animadversió respecte cap equip, ni cap a qui va decidir provar aquest sistema de competició, no en tingueu cap dubte d'això. Està clar que les proves s'han de fer, sobretot si el que es buscava amb això era generar una competició més atractiva. L'únic que volem amb aquest estudi és fer pensar en relació a si aquest sistema –que està clar que va ser acceptat per tots els equips a l'inici de la temporada– ha estat del tot equitatiu o no.

Entrevistes